Waar je op moet letten bij het kiezen van een weddingplanner

Ben je iemand bij wie het koud zweet uitbreekt als je het woord huwelijk nog maar hoort? Niet omdat je niet zeker bent van je partner, wel omdat zo’n grote organisatie niets voor jou is. Dan is een weddingplanner een goede oplossing. De weddingplanner is een expert in het organiseren van bruiloften. Hij heeft oog voor de kleinste details, regelt de contacten met leveranciers en brengt een persoonlijke touch in jouw huwelijksfeest. Het enige waar jij je druk om moet maken, is de keuze van de huwelijksplanner. Volg je onderstaande stappen, dan wordt ook dat een fluitje van een cent.

 

Bepaal het budget

Je kan geen weddingplanner inhuren zonder dat hij weet met welk budget hij mag werken. Reken dat 10 tot 15% van dit bedrag het loon is van de weddingplanner. Heb je een budget van 15.000 euro, wat de gemiddelde prijs is van een huwelijksfeest, dan kost de weddingplanner minstens 1.500 euro. Overweeg op voorhand of je dit bedrag eraan wil besteden. Ga vervolgens op zoek naar een weddingplanner die binnen dit budget past. Sommigen werken met een uurtarief en dan is het moeilijker om vast te houden aan een vooraf bepaald budget. Anderen werken dan wel weer met vaste prijzen.

 

Wat wil je dat de weddingplanner voor jullie doet?

Een weddingplanner kan verschillende rollen spelen bij de organisatie van het huwelijk. Het is dus niet zo dat deze professional sowieso je feest van in het begin tot het einde regelt en daarbij ook aanwezig is. Afhankelijk van jullie budget en wensen zal de weddingplanner verschillende functies uitoefenen:

  • volledige planning: de weddingplanner regelt het hele huwelijk van a tot z. De contacten met de leveranciers van bijvoorbeeld bruidsjurken, de coördinatie van de dag zelf, de decoratie in de ceremoniezaal en in de feestzaal. Hierbij moet je als koppel amper zelf iets doen.
  • adviserend: dit is voor de koppels die wel graag zelf de handen uit de mouwen steken maar niet weten hoe eraan te beginnen. De weddingplanner zal je de weg wijzen en in contact brengen met geschikte leveranciers. Ook online zoals bij JJ’s House vind je veel leveranciers waar je misschien nog niet aan gedacht had.
  • coördinatie: hierbij weet je wel als koppel hoe eraan te beginnen en doe je ook graag veel zelf maar wens je dat een expert alles superviseert en bijstuurt als jullie niet de juiste prioriteiten stellen.

 

Praat met andere klanten

De beste manier om te informeren of een weddingplanner de verwachtingen kan inlossen, is vragen naar referenties en contact opnemen met pasgetrouwde koppels. Honderd procent zekerheid heb je natuurlijk nooit, de weddingplanner zal niet de referenties van klanten aan jou doorgeven waarvan hij weet dat ze negatief zijn. Ook wil een ontevreden klant niet zeggen dat de weddingplanner zijn werk niet goed doet. Misschien zijn jullie verwachtingen wel helemaal anders.

 

Lees grondig het contract

Aanvaard alleen een contract waarin de taken van de weddingplanner duidelijk beschreven staan. Kunnen er bijkomende kosten aangerekend worden of ligt de prijs vast? Sla de kleine lettertjes niet over en wees niet verlegen meer informatie te vragen als het niet duidelijk is. Bespreek ook wat er gebeurt als de weddingplanner ziek valt of op een andere manier buiten strijd is op jullie huwelijksdag.

Leave a Reply